fejléckép

Rólunk írták

Csokrok

2016. április 16. szombat | Szerző: Merklin Tímea, VasNépe

Milyen csokrot vegyünk ballagásra, anyák napjára és családi összejövetelekre?

A ballagásokon korábban az volt a divat, hogy óriási csokrokkal halmoztuk el lányainkat, fiainkat, ma már azonban más a trend: jól megválogatjuk a virágokat, inkább kevesebb szálat kérünk, de igényesebb összeállításban. A virágkötők sem virághalmokban gondolkodnak, hanem a kreatív megoldásokat keresik a tavaszi esküvőkre, családi ünnepekre készített csokrokban, asztali díszekben is.
Ballagásra a fiúk számára manapság az egyszálas extrákat kínálják: a nyújtott virágokat, a piros heliconiát, a narancs-kék strelitziát, amit papagájvirágként ismerünk. A szerencsehozó bambusz a kabalanövény most úgy divatos, hogy fűznek a hosszú szár kacskaringóiba pár szál rózsát. Évek óta közkedvelt a zöld vagy bordó flamingó, amihez elegáns díszítés a zöld és piros bogyójú hipericum és a leucadendron is. Továbbra is örök klasszikusok között van a fiúk számára a kála.

Horváthné Molnár Eszter a flamingóból lányoknak leginkább rózsaszínt vagy fehéret ajánl. Mint mondja, nagyon elegáns és rendkívül tartós egy füzér cymbidium orchidea, ami változatos színekben kapható. Szintén egzotikus virág és tömör extra csokorba való a protea, illetve az ananas virág. Elegáns az amarillis csíkos és egyszínű virágos, illetve a rózsaszínű curcuma is.

- A kisebb, igényesebb, mívesebb csokrokat keresik inkább ballagásra, menők a pink és a rózsaszín árnyalatai, nemcsak ballagásokon, hanem az esküvőkön is. Elegánsak emellett a porcelánszínek. De ha a ballagó diáknak vagy a házasulandó párnak van kedvenc virága, akkor rendelésnél természetesen azt kell figyelembe venni - halljuk a virágkötőtől. - Anyák napjára sokan visznek maradandó cserepes virágot, de népszerű minden "virágos virág", az orchideafajták, a flamingo, valamint az azálea. A növényösszeültetésekből létrehozott virágkosarak pedig bármilyen családi ünnepen megállják a helyüket.

Megtudtuk, hogy éppen most rendeltek házassági évfordulóra egy olyan kosarat, amibe a legváltozatosabb színű és fajtájú virágokat kérték, mert ez az üzenet hozzá az ajándékcédulán: "Ilyen színes veled az életem!"
Horváthné Molnár Eszter a virágkosárral, amit egy férj rendelt a feleségének házassági évfordulójukra: "Ilyen színes veled az életem!" (Fotó: Merklin Tímea)

Karácsony

2015. december 20. vasárnap | Szerző: Tóth Tímea, VasNépe

A fenyőfát és az ünnepi asztalt egységes harmóniába hozzuk a díszítéssel

Letisztult, elegáns stílusba öltöztetjük idén a karácsonyfát és a karácsonyi asztalt, főleg fehérbe, amihez legfeljebb ezüstöt vagy pasztell tónusú, visszafogott arany színt társítunk.
Horváthné Molnár Eszter virágkötővel beszélgetünk, aki az üzletét is fehérbe öltöztette, és vintage stílusú bútorokkal rendezte be, aminek szintén óriási divatja van. A fel-újított (vagyis antikolt) szekrény a férje nagyapjának suszterműhelyéből való, a hozzávaló asztal és tonett szék Eszter nagyanyjáé volt, amint mondja: összeházasították a bútorokat.

A boltban minden szemrevaló darab fehér, hagyományos karácsonyi színekben már csak megrendelésre készül asztali dísz, főleg az idősebb korosztály szereti a bordó, piros, zöld díszítést, a fiatalok a pinkkel, ezüsttel vagy lime zölddel bolondított kompozíciókat kedvelik. Aki igazán trendi akar lenni, az türkizt választ a fehérhez, vagy fehéret fehérrel.

- Ha megterítjük a karácsonyi asztalt ebédhez vagy vacsorához, válasszunk egy, legfeljebb két kombinálható színt a díszítéshez - javasolja Eszter. - A szalvéta, az asztali dísz, a gyertyatartók, az asztalterítő nemcsak egymással harmonizálnak, hanem a karácsonyfával is. Sokan úgy jönnek hozzám, hogy megmondják, milyen színű lesz a karácsonyfa díszítése, és ahhoz kérnek asztali díszt. Húsz évvel ezelőtti díszeket nem aggatnak a fára, az egységességre törekszenek.

A karácsonyfán idén minden fehér: a gömbök, a csillagok, a hópihék, a lepkék, a masnik, fehér az asztali dísz is, annak a gyertyája és díszei is. Ha már hó nincs, így idézzük a telek régi emlékét, egy kis ezüstös vagy aranyos csillogással tesszük ünnepivé. A fehér szín azonban egy pillanatra sem tűnik egyhangúnak, mert - ahogy látjuk - a formák sokfélesége teszi megunhatatlanná - mutatja Horváthné Molnár Eszter virágkötő.

Nőnap

2015. március 07. szombat | Szerző: Budai Dávid, Timár Gergely, VasNépe

Egy nap, ami csakis a hölgyeké

Március 8-án a nőket ünnepeljük. Leggyakoribb ajándék a virág és a csoki. A szervezett vállalati nőnap már a múlté.
A mostani vasárnap ezúttal mindenestül a nőké, minden hölgy számíthat arra, hogy családja férfitagjai felköszöntik. Kocsis Vandánál legalábbis minden évben így van. Ilyenkor előfordul, hogy tíz szál virág is kap. Elmondása szerint nem volt még olyan év, hogy családja férfitagjai elfelejtették volna az ünnepet, bár mint elmondta, ő akkor sem sértődne meg, ha így lenne, de nem tagadja, jólesik a figyelmesség.Legtöbbször ugyan virágot kap, de ha valaki étcsokival állítana be vasárnap hozzá, annak is nagyon örülne. Emlékei szerint iskolásként is mindig megköszöntötték a fiúk, nem volt olyan év, hogy ne kaptak volna a lányok a srácoktól valami apróságot nőnapon.

Minden bizonnyal ez ma sincs másképp, mivel már pénteken is sok nőt lehetett látni virággal a kézben.

Molnár Józsefné szerint is él a hagyomány, de közel sem annyira, mint régen. Húsz évvel ezelőtt a vállalatok rendszeresen több száz megrendeléssel látták el nőnapkor, azonban ez már régen nincs így - mondta huszonöt éves virágboltos tapasztalattal a háta mögött. Régen a szegfű vitt mindent, manapság viszont nem lehet kiemelni egyetlen virágfajtát sem. A szegfűt és a gerberát ma is keresik, de nem ritka, hogy orchideát vagy cserepes virágot visznek.

Gyakorlatias férfiszemmel nézve a nőnapot nem lehet elfelejteni úgy, mint egy névnapot, viszont itt minden nőismerősnek kell vinni valamit, nincs mese. Molnár Józsefné elmondta: ilyenkor bizony a virágboltban szedik össze a férfiak, hogy hány "nőjük" van, aztán az ismeretségi foktól függően visznek drágább vagy olcsóbb virágot. Általánosságban viszont elmondható, hogy egyre kevesebb fogy mindenből.

A ma már nosztalgikusnak tekinthető vállalati nőnapok ideje ugyan lejárt, de az ünnepet Magyarországon 1948 óta minden évben megtartják. A nőnap azonban jóval régebbi. 158 évvel ezelőtt, 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Erre emlékezve 1910 augusztusában, Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára elhatározták, hogy nemzetközi nőnapot tartanak.

A nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja ez, amit az ENSZ is a világnapok közt tart számon. A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával volt kapcsolatos. Mára már minden politikai színezetét elveszítette, és megmaradt a nők ünnepének, akiknek ilyenkor virágot ajándékozunk.

Persze nem csak azt, akár nőnapi mignonnal is kedveskedhetünk nekik, tudtam meg Führ Szilviától, aki egy szombathelyi pékségben dolgozik. A limitált kiadású barackos sütemény igen népszerű a vásárlók körében. Egy ajándékboltban pedig Palotai Anett elmondta, hogy az apró csokoládékat, sőt, a kis üveges pálinkákat is keresik ilyenkor a vásárlók, akik nem ritkán előre elkészített nőnapi csomagot vesznek. Sok férfi ezen a napon kéri meg párja kezét, abból a megfontolásból, hogy ez a nap még emlékezetesebb maradjon, ne csak a párjuk, de az ő számukra is. A nőnap persze ettől függetlenül csak a nőké marad, amit meg is érdemelnek. Felmérések szerint, a nők azzal, hogy kiharcolták maguknak a munkához való jogot, aránytalan terhet vettek magukra, hiszen a házimunkát és a gyereknevelést sok családban még ma is egyedül a nők végzik.

Orchidea a lakásban

2012. február 14. kedd | Szerző: Tersztyánszky Krisztina, VasNépe

SZOBANÖVÉNY szakszerű ápolása mellett újra virágot bont

Szombathely (tk) - Valentin-napra sok lány nem vágott, hanem cserepes orchideát kap párjától ajándékba. Ha szakszerűen gondozzuk, jól érzi magát a lakásban, sőt elnyílás után újra virágot hoz.
Az orchidea helyes gondozásáról Horváthné Molnár Eszter virágkötő üzletvezetőtől kértünk néhány szakmai tanácsot.

- Az orchidea nemzetségbe több típus tartozik, nálunk legismertebb a phalenopsis vagy lepkeorchidea. Ha tartósan virágzó, szép növényt szeretnénk, lehetőleg virágüzletben vásároljunk és csak egészséges példányt - magyarázza a szakember. - Célszerű olyan tövet választani, amelyen viszonylag kevesebb virág és több bimbó, van - így akár 5-6 hónapig is gyönyörködhetünk a virágzásában.

Megtudtuk: az orchidea trópusi növény, ezért lehetőleg olyan körülményeket kell teremtenünk a számára, amilyenekhez őshazájában szokott. A legfontosabbak ezek közül a sok fény és a magas páratartalom. Ha ezeket biztosítani tudjuk, nem kell aggódnunk, jól fogja magát érezni a lakásban.

- Az orchideát lehetőleg nyugati ablakba helyezzük, itt elég fényhez jut, ugyanakkor a túl erős napsugárzástól nem kell tartanunk - tanácsolja Eszter. - A magas páratartalom kialakulását több módszerrel is elősegíthetjük. Mindenekelőtt: ne tároljuk a virágot fűtőtest közelében. Akinek több szobanövénye van otthon, célszerű ezeket egy csoportban elhelyezni, így a környezetükben páradúsabb mikroklíma alakul ki. Nem árt, ha az orchidea gyökerét és a gyökér környékét naponta kézi párásítóval bepermetezzük. Arra viszont gondosan ügyeljünk, hogy a levelek tövében ne maradjon víz, mert az a növény rothadását okozhatja.

Az orchideát elég hetente egyszer meglocsolni. Az ültetőközege inkább legyen száraz, mint túlöntözött, mert az utóbbival gyorsan tönkretehetjük a növényt. Ha pangó víz marad a cserép alatt, azt öntsük ki. Ennek megelőzését szolgálja a speciális, magasított kaspó, amit okvetlenül érdemes beszereznünk. Válasszunk a virág színéhez illőt. Az edény belső pereme megakadályozza, hogy a cserép az esetleg felgyülemlett vízben álljon. Ha a gyökerek nem érik el a kaspó alját, állhat benne víz, ez csak elősegíti a páraképződést.

Az orchidea hazájában élősködő, a fák tetején él és léggyökerekkel kapaszkodik. Ezért nem virágföldben neveljük, hanem speciális ültetőközegben. Átültetésére azonban nincs szükség. A virágkötő szakembertől azt is megtudjuk, miért.
- Sokan kérdezik, miért olyan pici cserépben árulják ezt az igényes virágot. Nos, azért, mert nagyobb edényben elkezdene levélre és gyökérre fejlődni, nem virágozna olyan dúsan. Ezért ne ültessük át! Ha úgy látjuk, hogy kevés a tápanyag, inkább adjunk neki speciális tápoldatot.
Ha az orchideánk levirágzott, az utolsó vagy az utolsó előtti íz fölött egy centivel vágjuk vissza. Ez újbóli virágzásra serkenti. A továbbiakban ugyanúgy gondozzuk a növényt, locsoljuk, gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról. Ha elegendő fényt kap, egy éven belül újra virágot hoz.

Virágszenvedély: rózsacsokorral érkezett a szerelem

2011. május 12. csütörtök | Szerző: Merklin Tímea, VasNépe

Horváthné Molnár Eszter (38) kislánykora óta a virágok szerelmese. Még a férje is úgy jött: belépett a boltba, és vett neki egy csokrot.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim a szakmám. Gyerekkorom óta virágokkal foglalkozom. A nagyszüleimnek van egy kertje Kőszegen, én mindig egy óra alatt értem fel a hegyre, mert virágot kötöttem útközben - meséli Eszter. - Édesapám Tanakajdon dolgozott gyombiológusként a növényegészségügyi állomáson, az arborétum mellett laktunk. Édesanyám tanárnő volt, de megfertőztem a virágszenvedéllyel, otthagyta a pályáját, ő is virágos lett. Mérnök és pedagógus házaspár gyermekeként én vállalkozóként nyitottam virágboltot a rendszerváltás után, ez akkor nem volt gyakori. Talán nincs is olyan a szakmában, aki kikerülve az iskolapadból, rögtön üzletet nyitott volna. Ennek épp húsz éve. A pályaválasztásomat dr. Iváncsics Istvánné is befolyásolta, aki középiskolában az osztályfőnököm lett. Ő látta bennem az elszántságot. Korán megtanultam a virágok latin nevét, a cserepes növények igényeit, ápolását, állandóan virágok közt sürögtem-forogtam. Még középiskolásként második lettem a fiatal virágkötők országos szakmai versenyén. Erre lelkes felkészítő tanárnőm Bereczki Imréné volt.

Eszter azt mondja, sokan csak azt látják, hogy valaki egész nap virágok közt álldogál egy üzletben, de ebben a munkában rengeteg kreatív energia van; egy szép csokor és koszorú fizikai és szellemi termék. Alkotás.

Mikor nem tudok aludni éjjel, akkor jönnek a gondolatok. A ballagások, az esküvők, a Mindenszentek ünnepe számomra kihívásos időszakok. Ilyenkor az emberek több pénzt szánnak egy-egy kompozícióra. Olykor rámbízzák, milyen legyen, olykor elmondják, mit szeretnének, vagy ráérzek...

A menyasszonyi csokrokról szólva kiderül, most a pink-lila árnyalat a divat, alacsony menyasszonynak kicsi kerek, magas menyasszonynak hosszú csokor való. Van, aki a sztárokat utánozza, és Eva Longoria-csokrot kér: öt füzér Phanelopsis orchideából. Vannak elszánt menyasszonyok, és vannak, akik sokat variálnak, még az utolsó pillanatban is.

Volt olyan, hogy idejött az üzlet elé a Limuzin, hogy feldíszítsem, de díszítettem már esküvői bicikliket is, a kormányon és a sárhányón voltak a díszek, mezei virágból volt a menyasszonyi csokor - meséli Eszter az elmúlt két évtized szélsőséges példáit.

A mindennapi munkákról szólva megtudjuk: ballagásra a lányok idén lilás-rózsaszínes körcsokrokat kaptak, a fiúk hosszabb, kardos virágokat, strelíciát, heliconiát, leocadendront. A születésnapi csokrokba Eszter életkor szerint válogatja a virágokat. Egy 30-as nőnek például vidám, tavaszias, zöldes-sárgás csokrot köt - szellő rózsát, fréziát, alstroemeriát, minigerberát tesz bele. Ezt egy fiatalos 40-es nő is kaphatja. Egy idősebb 40-esnek lilásabb, bordósabb árnyalatú körcsokor való: liliomból, gerberából, alstroemeriából (inkaliliom), solidágóból válogat bele. Az 50-es, 60-as nők egyértelműen a klasszikus, nyújtott csokrokat szeretik, flamingó, kála, orchidea kerülhet bele. Szegfűt ma inkább már csak temetőbe visznek. Hollandiában jön vissza a szegfű-divat, de szár nélkül, csak a virágfejeket gömbbe kötve.

A virágbolt az élet iskolája, sokan bejönnek beszélgetni, tanácsot kérni - mondja Eszter, aki nagy hangsúlyt fektet nemcsak a virágok, de az emberi kapcsolatok ápolására is.

A virágbolt az élet iskolája, sokan jönnek beszélgetni, Eszter ápolja a kapcsolatokat is - Fotó: Horváth Csaba

RÓZSACSOKORRAL HÓDÍTOTT A FÉRJ

Eszternek két gyermeke van, Rebeka 12, Benedek 7 éves. A kislány ügyeskezű, még nem tudni, beleszeret-e a virágkötészetbe. Eszter a férjét úgy ismerte meg, hogy az 18 évvel ezelőtt bejött a boltba, és vett neki egy sárga rózsacsokrot. Ezt a lány nem akarta elfogadni, de a fiatalember kitartó volt. Sok barátot, ismerőst is hoztak a virágok, Eszter legjobb barátnője is így jött be.

Mutatós asztali virágdekoráció

2011. március 29. kedd | Szerző: Tersztyánszky Krisztina, VasNépe

A hidrokristály különböző színekben kapható

Szombathely (tk) - Teret hódít manapság a kertészkedok körében á hidrokristály, más néven biozselé vagy biogolyó. Vajon milyen célra és hogyan használhatjuk ezt az újdonságot?
Kérdésünket egy szombathelyi virágkötő üzletvezetőnek, Horváthné Molnár Eszternek tettük fel.
A műanyag zacskóban kapható granulátumot - tudtuk meg a szakembertől - körülbelül egy liter vízbe kell beáztatni, így nyerik el a golyók egy éjszaka alatt végleges méretüket.
Eszternek az a tapasztalata, hogy ültető közegként, azaz termőföld helyett a hidrokristály csak nagy türelemmel és odafigyeléssel használható. Kizárólag hidrokultúrás növényeket ültethetünk bele, azaz olyan levágott növényi részeket, amelyeket vízben gyökereztettek, és földdel soha nem találkoztak. Lehet így szaporítani például a dracénát, a rákvirágot, a fikuszt.
A biozselére időnként vizet kell csorgatni és óvni kell az erős napsütéstől, mert a fényen a golyók veszítenek nedvességtartalmukból, összetöppednek. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a hidrokristály közé. ültetett növényünk élettartama nem lesz túlságosan hosszú.
Vágott virágként a szerencsebambusz jól érzi magát a tápanyagos golyócskák között. Más, nagyobb vízigényű virágot, például rózsát nem érdemes benne tartani, mert ha sok vizet öntünk rá, a zselé alsó, vízzel telt része egybeolvad.

Csak hidrokultúrás növényt ültessünk biozselé golyók közé

Nagyon jól használható viszont a hidrokristály virágkötészeti dekorációs kellékként. Viszonylag olcsó, mutatós, és számos színárnyalatban kapható. A gyökeres növényt ebben az esetben hagyjuk a cserépbe ültetve, és azzal együtt helyezzük rá egy nagyobb, áttetsző vázába alul el helyezett biogolyókra. A cserepet takarhatjuk színes organzával, rattannal. A cserépben levő növényt a hagyományos módon öntözzük.
Dekorációs kellékként gyakran használják a hidrokristályt esküvői és egyéb ünnepi terítékeknél, ültetett növények vagy oázisba rendezett virágkompozíció alapjaként. A golyók jól mutatnak egy nagyobb üvegtálban, óriás konyakospohárban és higiéniai szempontból sem lehet ellenük kifogást emelni. Természetesen ilyenkor is lehetőség van rá, hogy a víztiszta, vagy valamilyen egyéb pasztell színű, áttetsző kristály közül válasszunk, ami harmonizál a növények, illetve az alkalom és a teríték színével.

Virágdíszes balkonok és erkélyek

2010. június. 01. kedd | Szerző: Tersztyánszky Krisztina, VasNépe

Ilyenkor május végén, kora nyáron mindenkit elfog a virágosítási láz. A szakszerűen gondozott muskátli, petúnia egész nyáron át színes virágtengerrel dísziti a balkont, az erkélyt.

Még mindig nem késő megvásárolni a virágtöveket - tájékoztat Horváthné Molnár Eszter virágkötő-üzletvezető. Muskátliból a hagyományos álló, a futó és az angol fajták közül választhatunk. Fontos, hogy jó minőségű fajtát vegyünk, ezért a választásnál ne okvetlenül csak az ár döntsön.

A vásárlás után minél előbb ültessük végleges helyükre a növényeket. Fontos a megfelelő méretű edényzet, a túl nagy cserépben ugyanis a gyökérzet fog erősebben fejlődni, míg a túl kicsi helyen a muskátli satnya marad. Egy nyolcvan centi hosszú virágládába például három tő muskátli elegendő. Ne sajnáljuk a speciális virágföldet, a növény meghálálja. A muskátlit napfényes, meleg, déli fekvésű ablakban vagy erkélyen érdemes nevelni. Az állómuskátlit természetesen szabadföldbe is kiültethetjük. A muskátlitöveket reggel és este is locsoljuk, egyszerre inkább kisebb mennyiséggel, úgy, hogy pangó víz ne maradjon alattuk.

Ha alul elkezdenek sárgulni a levelek, az azt jelzi, hogy kevés a talajban a tápanyag. Ilyenkor pótlásra van szükség. Májustól kezdve kéthetenként lássuk el a növényünket speciális muskátli tápoldattal. Ettől nemcsak a virágzás lesz dúsabb, hanem ellenállóbb is lesz a muskátli a nagy nyári meleg és a kórokozók ellen. A táp-anyagban levő nitrogén a lombosodást, a foszfor pedig a virágzást segíti. Viszont óvakodni kell a túlzott tápoldatozástól is, mert ezzel kiégethetjük a növényt. Nyár folyamán az elbokrosodott töveket bujtással bármikor szaporíthatjuk. Az állómuskátli jobban gyökeresedik a futónál. Ha egy-egy hajtás nagyon megnyurgult, érdemes megkurtítani, ezzel a bokrosodást segítjük.
Ámpolnába lehetőleg színben harmonizáló és egyforma igényű növényeket ültessünk össze. Ilyen például a petúnia, a lobélia és a verbéna. Napjainkban elterjedt a futópetúnia vagy surfina - ezt nem érdemes magról nevelni, vásároljunk inkább erős növénytöveket. Az ámpolnában függő növények fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha a szél csapkodja, megtépi őket, akkor sem kell megijednünk. Csipkedjük vissza a sérült hajtásokat, és a növény hamar regenerálódik.
Mind a muskátlira, mind a petúniára igaz, hogy a virágzást serkenthetjük az elvirágzott részek leszedésével. Legalább kéthetente távolítsuk el az elszáradt virágzatot.
A petúnia egynyári növény, és a futómuskátli teleltetésével sem érdemes kísérletezni. Az állómuskátli-tövek viszont hűvös, fagymentes pincében szépen áttelel- nek, s ha tavasszal elkezdjük locsolni, hamar újra virágba borulnak. A muskátlihoz speciális virágföldet és tápoldatot érdemes használni.

Márciusi színkavalkád a szobákban

2010. március 9. kedd | Szerző: Vojnovics Viktória, VasNépe

Bár az időjárás még zordabb arcát mutatja, a naptár már tavaszra fordult. Néhány egyszerű dísszel, színes kiegészítővel, hajtatott növényekkel könnyedén otthonunkba varázsolhatjuk a várva várt tavaszt.

A téli hideg és szürkeség után szemünk is jobban kívánja az élénk vidám színeket, díszeket. A kertben nyiladozó virágok mellett érdemes ilyenkor a lakásunkba is be-csempésznünk néhány bimbódzó hajtást, éledező virá-got. Töltsük fel a virágvázákat is, s ne fukarkodjuk a színes kiegészítőkkel sem - javasolják a szakemberek -, hiszen minél színesebb, könnyedebb egy dísz, annál fiatalosabb, vidámabb hangulatot varázsol otthonunkba. Persze a színek harmóniájára a bohókás tavaszi díszek esetében is oda kell figyelnünk.

- A tavasz színei idén a lakáskiegészítőknél, virágkompozícióknál is a pink és a lila, ám ez nem azt jelenti, hogy a többi szín háttérbe szorulna - mondja Horváthné Molnár Eszter virágkötő, üzletvezető. Mivel a tavaszi díszek egyik célja, hogy minél több vidámságot és színt hozzanak otthonunkba, minden árnyalatot bátran használhatunk, legyen szó akár asztaldíszekről, akár kopogtatókról - hangsúlyozza a szakember.

Rendkívül kedvelt díszek ezekben a napokban a különböző hajtatott növények. Előnyük, hogy szinte nincsen olyan színáranyalat, melyben ne lennének kaphatóak, valamint némi díszítéssel látványos asztaldíszt varázsolhatunk belőlük. A primulák, jácintok, nárciszok, tulipánok, krókuszok egyaránt kedveltek. Ezeket a hajtatott növényeket érdemes természetes anyagokkal kombinálni: legegyszerűbb, ha ízlésünk szerint természetes anyagokkal feldíszített, fonott kosárba helyezzük. Így elrejthetjük az apró cserepüket, műanyag edénykéjüket, ráadásul a hajtatott növényekkel nem csupán a tavasz színeit, de az illatát is a lakásunkba csempészhetjük - teszi hozzá a szak-ember.
A tavaszi kosárkák további előnye, hogy néhány húsvéti kiegészítővel - egy-egy festett tojással vagy nyuszifigurával - ellátva ünnepi díszként is megállják a helyüket. A húsvét színei között idén is megjelenik majd a sárga és a zöld. Az élénk színek vidám, könnyed, fiatalos hangulatot teremtenek, a természetes anyagok pedig az éledező természetet repítik lakásunkba - mondja Horváthné Molnár Eszter. Az asztaldíszekkel együtt a tavaszt idéző kopogtatót is elkészíthetjük, megvásárolhatjuk. Az idei esztendő ajtódíszeiben is a nagyon színes, vidám elemeket kombinálják a természetes anyagokkal a szakemberek. A bejárati ajtóra szánt, vesszőkből, száraz növényekből font koszorút a házigazda is könnyen elkészítheti, s néhány színes szalaggal vidámmá varázsolhatja. A valódi tavaszi hatás érdekében a lakás nehéz, meleg, vastag téli drapériáit is cseréjük le könnyedre, lazára, szellősre - javasolja a szakember.

Díszítsünk pezsgővel a szilveszteri partin

2009. december. 29. kedd | Szerző: Vojnovics Viktória, VasNépe

A hagyományos lampionok, konfetti, színes szalagok mellett avagy helyett némi kreativitással magunk is különleges díszeket készíthetünk az óévbúcsúztató partik asztalaira.

A szilveszteri díszítésben nincs szabály, mindent bátran alkalmazhatunk, ami hangulatot teremt. A lényeg, hogy a kiválasztott kellékek összhangban legyenek egymással - tanácsolja Horváthné Molnár Eszter virágkötő, üzlettulajdonos.

A színes lampionok, konfettik, papírdíszek, csillogó szalagok vagy éppen az adventi időszak kellékei egyaránt felhasználhatóak, átalakíthatóak az óévbúcsúztató bulira. A lényeg, hogy a kellékek visszaadják, a szilveszter hangos, csillogó, színes, vidám hangulatát. Az évbúcsúztató buli helyszínének díszítése közben ne feledjük, hogy az óévtől hatalmas lárma, zaj, kolompolás közepette búcsúztak hajdanán. E zajkeltéssel egykor a gonosz hatalmakat, valamint az óévet akarták elűzni, ma már pedig az általános ünnepi féktelenséget jelzik a hangos újév- köszöntők.

Rendkívül egyszerűen készíthetünk látványos díszt, ha egy hosszú pezsgőspohárba némi konfetti kíséretében zselégolyókat töltünk, s a tetején elhelyezünk egy-egy hagyományos szilveszteri figurát vagy pedig egy virágfejet. Ha egy teljes pezsgőspohár- készletet feldíszítünk így, akár több ünnepi asztalra is hetetünk belőle - javasolja a szakember. Remekül használható a szilveszteri asztalok díszeként az adventi koszorú is, ha a szokásos ünnepi figurákkal díszítjük, vagy szilveszteri papírszalagokkal dobjuk fel. Ebben a kompozícióban a báli időszak kellékeit is elrjethetjük: egy-egy apróbb, vidám álarc is különlegessé teheti az egykori koszorút. A karácsony díszei közül az izzósorokat is felhasználhatjuk a díszítéshez. Ugyancsak látványos kompozíciót készíthetünk ha egy-egy szép üvegtálba vagy funkcióját vesztett akváriumba engedett vízre vagy zselégolyókra úszó gyertyákat helyezünk. Ezek között ugyancsak bátran elrejthetjük a már említett szilveszteri szerencsehozó figurákat. - A házibuliba érkezők egy kis kreativitással különleges ajádékkal is meglephetik a házigazdát: látványos szilveszteri díszt ajándékozhatunk, ha egy pezsgősüveget díszítünk, díszíttetünk fel egy apróbb csokorral, esetleg néhány virágfejjel. Talán még nagyobb örömöt szerzünk, ha egy-egy tűzijátékelemet is mellékelünk a kompozícióhoz - javasolja Horváthné Molnár Eszter. Ne hiányozzanak a kelléktárunkból a szerencsét hozó figurák: malac, patkó vagy lóhere.
Jócskán akadnak az esztendő utolsó napjának olyan kellékei, amelyeknek a népszokásokban kereshetjük az eredetét - hangsúlyozza a szakember. E díszítőelemek mára egybeforrtak az üneppel, részévé váltak, így nem hiányozhatnak egyetlen szilveszteri asztalról sem. A szerencsét hozó patkó, négylevelű lóhere, a malac vagy kéményseprő alakját bármely asztaldíszben elrejthetjük. - Ezek az alakok nemcsak feldobják a díszítésünket, hanem egyben a jókívánságot is magukban hordozzák az új esztendőre. Ha elegánssá szeretnénk varázsolni a helyszínt, akkor az élővirág-kompozíciók sokaságából válogathatunk. Az esetleg előre megvásárolt csokrokat egy látványos vázában vagy hangsúlyos ponton elhelyezve is feldobhatjuk a helyszínt. Ennek az időszaknak a nemesebb, közkedveltebb virágai egyébként az orchidea és az amarillisz, így érdemes ezekből választanunk az ünnepi asztalra - javasolja a szak-ember.

A közelgő ünnep díszei megannyi jelentést hordoznak
2009. december. 01. kedd | Szerző: Vojnovics Viktória, VasNépe

A természet kincsei, a mécsesek fénye valódi adventi hangulatot varázsolhatnak otthonunkba. Ha a szimbólumokra is figyelünk: díszeinket jelentéssel is felruházhatjuk.

Az ünnep közeledtével különleges adventi koszorúk, alkalomhoz illő kopogtatók, karácsonyi asztaldíszek sokaságát kínálják eladásra az üzletekben. Legtöbbször ízlésünk szerint választunk, s abba talán már kevésbé gondolunk bele, hogy az adventi virágkötészetnek is komoly szimbolikája van.

- Napjainkban leginkább az otthonunk hangulatához, stílusához illeszkedő díszeket választunk, s az kevésbé határozza meg a döntésünket, hogy a kiválasztott színek és formák jelentést is hordoznak - kezdi a beszélgetést Horváthné Molnár Eszter virágkötő, üzletvezető.

A legkedveltebb árnyalatok közé tartozik a zöld, amely a természetet s egyben a maradandóságot, a piros, amely az életet, valamint az örök klasszikus, az arany, amely a fényt jelképezi. A koszorú ugyancsak jelentést hordoz: a végtelen körforgást szimbolizálja. A csillag az üstökös betlehemi istálló fölött való megjelenésére emlékeztet, míg a gyertyaláng feladata, hogy fénnyel és melegséggel árassza el a karácsonyvárás heteit. - Egyre kedveltebbek azok a koszorúk is, melyeket termésekkel, natúr anyagokkal díszítünk. A termés is jelkép, hiszen magot hordoz magában, s ezáltal az új élet forrása, az új életbe vetett remény jelképe - emeli ki Horváthné Molnár Eszter.

Az utóbbi esztendőkben megélénkült a natúr díszek iránti kereslet, a természet felé fordulás igénye jelenik meg az ünnepi készülődésben is. A hagyományos koszorúk mellett egyre kedveltebbé válnak az ugyancsak négy gyertyával ellátott kompozíciók. Ezek alapját többnyire ma már üvegtálak alkotják, díszként és adventi koszorúként egyaránt vásárolják őket.

- Az ünnepi vacsora díszeként kiválasztott kompozíciót válasszuk a teríték színéhez, ha az asztalunk ovális vagy téglalap alakú, akkor hosszú, elnyújtott dísz illik hozzá, míg a kör alakú asztalhoz bátran válasszuk a kerek, egy gyertyával díszített formákat. Úgy is elegánssá varázsolhatjuk az ünnepi asztalt, ha több apró, egyforma vagy harmonizáló díszt választunk a teríték részeként. Azt azonban mindig vegyük figyelembe, hogy a dísz ne foglaljon el aránytalanul nagy helyet az asztalunkon - javasolja. Skandináviából átvett szokás, hogy az adventi időszak alatt otthonunk bejárati ajtaját is koszorúval díszítjük.

- A kopogtatók hagyományosan az érkező vendéget köszöntik, s azt jelképezik, hogy a háziak szívesen ünneplik vele együtt az adventet. Az adventi otthonok másik különleges dísze a mikulásvirág, amely a nevével ellentétben nem virágával, hanem piros színben pompázó felleveleivel érdemelte ki a nevét. Ápolását tekintve rendkívül fontos, ha hazavisszük az üzletből, keressünk huzatmentes, egyenlő hőmérsékletű helyet neki, s ne mozgassuk, mert a gyakori helyváltoztatástól lepotyog a levele - mondja a szakember, s hozzáteszi, érdemes tudni: a mikulásvirág tejnedve mérgező.

A megemlékezés apró lángjai
2009. október 31. szombat | Szerző: Vojnovics Viktória, VasNépe

A temetők sírjain, útszéli kereszteknél pislákoló apró fények már jelzik az ünnep közeledtét: a hétvégén halottainkra emlékezünk. A Jáki úti sírkertet ezekben a napokban több tízezer látogató keresi fel. A legnagyobb rohamot szombatra és vasárnapra várják. A hozzátartozók és a temetkezési vállalat mellett a kereskedők és a rendőrség is készül a kegyeleti ünnepre.

Hetekkel a kegyeleti ünnep előtt megjelentek a koszorúk, mécsesek a virágüzletek kirakatában, a piacokon. A kereskedők úgy látják: a hozzátartozók többsége idén is két-három koszorút vásárol, s legtöbb esetben már az is szempont, hogy a kompozíció az adventi, karácsonyi időszakban is méltó dísze lehessen a sírnak. A vásárolók idén átlagosan háromezer forintot fordítanak egy-egy sírdíszre, melyekből a közepes méretűek a legkelendőbbek.

- Az elmúlt esztendőkben ezen a területen is jelentősen megváltoztak a vásárlói szokások - mondja Horváthné Molnár Eszter, virágkötő, üzletvezető.

Fokozatosan eltűntek a sírokról, virágüzletek kínálatából a korábban rendkívül népszerű élővirág-koszorúk, majd a fenyővel betekertek is, s helyüket átvették az úgynevezett tálas kompozíciók. A színekben a korábbi harsány helyett inkább a natúr, illetve földszínek dominálnak. Rendkívül kedvelt lett a selyemszalag, a sírdíszeket pedig leginkább normann, illetve ezüstfenyővel díszítik a virágkötők. Mára a felhasznált díszítőeszközök száma is szinte végtelen  hangsúlyozza az üzletvezető. Az unás sírokra inkább szárazvirággal díszített mohakoszorúkat választanak hozzátartozók, míg a hagyományos sírok díszei leginkább az elfekvő és az álló kompozíciók.

- Azt, hogy ki mennyit költ a kegyeleti ünnepre amellett, hogy hány sírt kell felkeresnie befolyásolja az is, hogy milyen közeli hozzátartozó síremlékén helyezi el a koszorút. Összességében azonban mi úgy tapasztaljuk, hogy az embereknek ma már az esztétikum és az élettartam a legfontosabb, s persze az árra is odafigyelnek - hangsúlyozza Horváthné Molnár Eszter. - Vázákból is lassan kikopnak a nagyfejű krizantémok, s helyettük a csokros, illetve a tűszirmú krizik jelennek meg a síremlékeken. Ezek egyrészt tartósabbak, másrészt nem barnul be a szirmuk, ha fagy éri őket - emeli ki az üzletvezető.

- A koszorúk megvásárlásakor figyeljünk oda arra is, hogy milyen minőségű a kiválasztott sírdísz  figyelmeztet a szakember ha nem a megszokott helyen vásárolunk, vagy nem előttünk készítik el a kívánt kompozíciót sajnos gyakran előfordul, hogy a hetekkel korábban elkészített dísz lehullat a kegyeleti ünnepig. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat ha vásárlás előtt tájékozódunk felkeressük a szaküzleteket, ahol az egyéni igényeinket is figyelembe veszik a kompozíció összeállításánál - teszi hozzá Horváthné Molnár Eszter.

Nevéhez méltó virágüzlet
Lendvai, Emil

Egy tüneményes kis virágbolt nyílt a közelmúltban a szombathelyi Szent Imre herceg utcában egy korábbi sportfelszerelés szaküzlet helyén. A boltban a virágokhoz kapcsolódó ajándéktárgyak is kaphatók. A külső és belső design, a széles árukínálat, és az igényekhez igazodó szolgáltatások emelik ki a kis üzletet a többi hasonló jellegű közül.

Nem lehet nem észrevenni azt a közelmúltban nyílt virágüzletet, amely vonzó külső és belső designjével hívja fel magára figyelmet a szombathelyi Szent Imre herceg utcában, a Szófia utcai kereszteződés közelében. Horváthné Molnár Eszter üzletvezetőnek volt alkalma elsajátítani a szakma rejtelmeit, hiszen tizenhét éve nyitotta a Semmelweis utcai Eszter Virág- és Ajándékboltot.Az Oázis Virág- és Ajándékbolt barátságosan, hangulatosan berendezett, széles áruválasztékú és minden olyan szolgáltatást tud nyújtani, amely manapság a virágkínálathoz, ajándékozáshoz kötődik. Vannak itt friss vágott virágok és csokrok, cserepes dísznövények, rusztikus és afrikai ajándéktárgyak, különböző kellékek, fonott, nád, rattan termékek, képek, dobozok, üvegáruk, gyertyák, lakberendezési tárgyak, koszorúk és sírdíszek, amelyeket helyben díjmentesen kiszállítanak. A halottak napja és a karácsony közeledtével természetesen lehet vásárolni mindenszenteki koszorúkat, tálakat, mécsesek is.

Ma már egy virág- és ajándékbolt nem igazán működhet szolgáltatás nélkül. Nos, az Oázisban nemcsak ajándékdíszítést vállalnak, de működtetnek virágküldő szolgálatot is, amelyre tapasztalataik szerint egyre nagyobb az igény. Az aktuális ünnepekhez kapcsolódóan tálak, csokrok, koszorúk kaphatók, illetve igény szerint megrendelhetők. A nevéhez méltó szaküzlet vasárnap kivételével a hét minden napján nyitva tart.Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑